РАЗШИРЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ ЗА ЗДРАВОСЛОВНИ И БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД

 

Уважаеми колеги – членове на Националното сдружение за здравословни и безопасни условия на труд - НСЗБУТ!

На 10.11.2017 г. от 17,00 ч. се проведе разширеното заседание на УС на Сдружението - при следния дневен ред и бяха взети следните решения:

 

І. Светла Ушанска представи съобщението за Стратегията на ЕНШПО за следващата година, в която  има  три основни насоки за действие:
  1. Комуникационна мрежа за обмен на информации;
  2. Визия нула за големи световни строежи и събития;
  3. Сертификация за професионалната мобилност – европейска квалификационна рамка по БЗР.
Беше решено да съдействаме за реализирането на тези насоки.

 

ІІ. Жасмина Янева предложи за обсъждане евентуални изяви на НСЗБУТ по време на Председателството на Р България на ЕС, например относно обученията по безопасност и здраве в училищната възраст или  относно създаването на Държавно методическо Бюро или Институт по БЗР и Ергономия. Само в България липсва такава структура, която да работи компетентно по хармонизирането на европейските нормативни актове в нашето законодателство и да предлага смислени проекти на национални нормативни актове по БЗР.
Мнението на Дойчин Дойчев е да се намери начин, по който да се повдигнат тези  въпроси на европейско равнище и да има натиск отвън за създаването на Институт по БЗР и Ергономия.
Валентин Илиев е и за популяризиране на Световните инициативи за безопасност и здраве при работа „Глобална визия за превенция!” и  „Визия нула!” - Vision Zero! и към новата визия за БЗР, афиширана на семинара “КУЛТУРА ПО БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ ПРИ РАБОТА И ПРОИЗВОДСТВЕН ТРАВМАТИЗЪМ”.

 

ІІІ. Илия Монов представи обсъждането на последните промени в Закона за ЗБУТ след първо четене в пленарна зала и подкани за по-активно участие в подготовката и обсъждането на бъдещи промени в законодателството по БЗР.

 

ІV. Валентин Илиев представи Проекта на Национална програма по БЗР 2018-2020 г. – с конкретни мерки, които би трябвало да бъдат реализирани.
Участниците в заседанието взеха решение да се запознаем подробно с проекта на Националната програма и да излезем със становище по проекта, тъй като СРОКЪТ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ Е 2 ДЕКЕМВРИ 2017 г.

 

V. Валентин Илиев представи работата по реализирането на съвместен проект между НСЗБУТ и ТЮФ Рейнланд Германия за осъществяване на перманентно 15-дневно квалификационно обучение за Експерт/Специалист по ЗБУТ. Обучението ще се реализира по програма и с лектори от НСЗБУТ и със сертификат от Германия.
Обучението е съобразено с програмата на ТЮФ Рейнланд и с Европейската квалификационна рамка по БЗР. Предложената от НСЗБУТ програма и останалите подробности вече са одобрени от ТЮФ Рейнланд. За да стартира проектът, НСЗБУТ трябва да представи за одобрение ИЗПИТНИЯ ТЕСТ, въз основа на който ще става сертифицирането на квалификацията.

 

ОБРЪЩАМЕ СЕ КЪМ ВСЕКИ,  КОЙТО ИСКА И МОЖЕ ДА УЧАСТВА КАТО ЛЕКТОР В ОБУЧЕНИЕТО, ДА ЗАЯВИ ТОВА на ел.поща:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.И ДА ПРЕДСТАВИ ТЕМИТЕ, ПО КОИТО ЗАЕДНО ДА НАПРАВИМ СТРУКТУРАТА И СЪДЪРЖАНИЕТО НА ИЗПИТНИЯ ТЕСТ.

 

С уважение и пожелания за здраве, радост и успехи,

Валентин Илиев,

Председател на УС на НСЗБУТ

Тел.: +359 2 417 92 49

Mоб.: +359 893 544 223

www.nahsw.com

 Нашите партньори